Ocena brak

Róża stulistna

Autor /Tomasz Dodano /19.01.2012

Krzew o gałązkach brunatnych, pokrytych bardzo gęsto kolcami. Liście nieparzystopierzaste, mają listki ciemnozielone, ząbkowane. Kwiaty o wielu płatkach czerwonych, różowych, żółtych lub białych mają przyjemny zapach. Gatunek ten, pochodzący z Iranu i Kaukazu, jest uprawiany we wszystkich parkach i ogrodach europejskich. Istnieje ogółem około 10 000 odmian róży. Niektóre z nich, zwłaszcza o kwiatach czerwonych lub różowych, są uprawiane na dużą skalę i używane w celach leczniczych.

Zbiera się płatki kwiatów (Flos Rosae pallidae) na początku kwitnienia, podczas gorącej, suchej pogody. Suszy się je szybko w temperaturze maksimum 35°C. Mają zapach miodu i powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w suchym miejscu. Zawierają olejek eteryczny (olejek różany) o konsystencji półstałej (Oleum Rosae) - z głównym składnikiem geraniolem - garbniki, glikozydy i barwniki. Największym producentem olejku różanego jest Bułgaria. Olejek służy do wyrobu wody różanej (Aqua Rosae) oraz wielu perfum i produktów kosmetycznych. W farmacji używa się go do poprawiania smaku i zapachu maści, wód kosmetycznych i kremów. Surowiec działa ściągająco i przeciwzapalnie; jest używany w postaci ziółek przeciw biegunce (zwłaszcza u dzieci) oraz przeciw pasożytom jelitowym u ludzi i zwierząt. Zewnętrznie służy do obmywania ran i jako dodatek do kąpieli.

Okres kwitnienia:

VI-VII

Zbiór kwiatów:

VI-VII

Podobne prace

Do góry