Ocena brak

Róża dzika

Autor /Honorat1234567 Dodano /13.01.2012

Wygląd: Krzew o wysokości 1-3 m, niekiedy jeszcze wyższy, z mocnymi, zakrzywionymi kolcami. Gałęzie prosto wzniesione lub łukowato zwisające. Liście skręto-ległe, nieparzystopierzaste z 5-7 obustronnie nagimi, jajowatymi i ostro piłkowanymi listkami; ogonki liściowe nagie. Kwiaty niepachnące, lub tylko bardzo słabo, wyrastają z pachwin liści zwykle pojedynczo, rzadko po 3 lub 4 razem. Różowo zabarwione do prawie białych płatki korony mają do 2 cm długości. Działki kielicha po okresie kwitnienia są odgięte w tył, odpadają przed porą dojrzewania. Jajowate, czerwone owoce pozorne mają 1,5 do 2 cm długości.

Bardzo podobna róża zaroślowa (Rosa durne-torum) była dawniej uważana za drobny gatunek lub podgatunek róży dzikiej. Dzisiaj uznaje się ją za gatunek samodzielny, jakkolwiek różni się ona od róży dzikiej tylko nielicznymi cechami. U róży zaroślowej listki są przynajmniej pod spodem na nerwach owłosione, a ogonki liściowe kutnerowate.  

Siedlisko: Brzegi lasów i przydroża, zarośla i żywopłoty, zakrzewienia śródpolne i suche zbocza. Chętnie na glebie luźnej i głębokiej.

Rozmieszczenie: Prawie cała Europa. W Polsce pospolita na całym obszarze, w Karpatach tylko w niższych położeniach (w Tatrach maksymalnie do 1150 m n.p.m.).

Okres kwitnienia: Prawie wyłącznie czerwiec (w Polsce czasami od połowy maja).

Owoce: Dojrzewające od września owoce dzikiej róży zawierają obok kwasów owocowych, substancji mineralnych, cukrów, garbników i całego szeregu witamin - przede wszystkim obficie witaminę C. Zbiera się je, aby przyrządzać wyborną marmoladę. Można je stosować również do wyrobu wina. Suszone owoce róży dają aromatyczno-kwaskowatą domową herbatkę.

Podobne prace

Do góry