Ocena brak

Roszpunka warzywna

Autor /Tymon Dodano /13.01.2012

Wygląd: Jednoroczne ziele, do około 30 cm wysokości, z przyziemi) mną rozetką liści. Łodyga prosto wzniesiona, prawie od nasady widlasto rozgałęziona, nie tworząca kwiatów w widłach poniżej główek kwiatowych, kanciasta, naga, tylko na kantach lekko owłosiona. Liście odziomkowe łopatkowate, łodygowe - naprzeciwległe, odwrotnie jajowato-lanceto-wate do lancetowatych, w nasadzie z dwoma tępymi ząbkami. Wszystkie liście przeważnie ca-łobrzegie, nagie, albo na brzegu lekko orzęsio-ne. Małe, niebieskawe, grzbieciste kwiaty zebrane w zwartych, główkowatych nibybaldachach na końcu rozgałęzionych łodyg.

Podłużne, zielone przysadki nie są orzęsione ani obrzeżone. Kielich 1-5 -działkowy, zarówno w porze kwitnienia, jak i owocowania, bardzo słabo rozwinięty. Korona kwiatowa lejkowata, bez ostrogi, tylko u nasady lekko wybrzuszona, 3 pręciki. Zalążnia dolna, trójkrotna, ale tylko 1 komora zawiera nasiona. Owocem jest orzeszek, do 5 mm długości, przeważnie z boku nieco ściśnięty, krótko i szeroko zaostrzony słabo rozwiniętym rąbkiem kielicha.

Siedlisko: Na trawnikach, przydrożach, nasypach kolejowych, na polach i w ogrodach, w zaroślach, na glebach gliniastych; również doliny alpejskie.

Rozmieszczenie: W całej Europie, z wyjątkiem skrajnej północy. W Polsce w zachodniej i środkowej części Niżu i na Pogórzu, na wschodzie - bardzo rzadka.  

Okres kwitnienia: W kwietniu i maju oraz w lipcu i sierpniu.

Zastosowanie: Młode rozetki przed wypuszczeniem łodyg kwiatowych wczesną wiosną lub jesienią używa się głównie jako sałatę, rzadziej do zup lub jako jarzynę (przyrządzaną podobnie jak szpinak).

Uwagi ogólne: Roszpunka uprawiana jest bardzo chętnie w ogrodach. Jej uprawa znana jest dopiero od XVII wieku. Wysiewa się ją jesienią.

Podobne prace

Do góry