Ocena brak

Rokitnik zwyczajny - zastosowanie

Autor /wetwet Dodano /10.01.2013

Naturalny środek witaminowy podawany w okresach zwiększonego zapotrzebowaniana nie organizmu. Przeciery i soki z rokitnika nadają się do witaminizowania iaromatyzowania różnych przetworów z innych owoców, a także do wyrobu kisieli,galaretek, marmolad. Świeże owoce, a głównie wyciśnięty z nich olej, pomagają wgojeniu się ran, wrzodów, niewielkich oparzeń, odleżyn i odmrożeń.

Przecier: dojrzałe, świeże owoce, zebrane po pierwszych przymrozkach, oczyścić,zalać niewielką ilością wrzącej wody, krótko zagotować i gorące przetrzeć. Przecierwłożyć do słoików i pasteryzować kilka minut.Sok: 1 kg owoców zalać wodą (0,7 l), zagotować, wycisnąć na gorąco. Gorący sokprzelać do butelek i szczelnie zamknąć. Sok nie słodzony lub z cukrem używa siępóźniej do wyrobu różnorodnych potraw i deserów dla dzieci. W chorobachprzebiegających z gorączką dobrze gasi pragnienie sok z rokitnika zmieszany z herbatkąmiętową, osłodzony miodem i podawany na zimno.Chore dzieci chętnie jedzą kisiel z soku rokitnika lub mus (należy dodać namoczonążelatynę do przecieru i ubijać, a następnie osłodzić).

Podobne prace

Do góry