Ocena brak

Rodzaje śliny

Autor /judy Dodano /06.01.2012

Odróżniamy dwa rodzaje śliny: ślinę rzadką, płynną i ślinę kleistą, bardziej gęstą; te dwa rodzaje śliny powstają oddzielnie, lecz w jamie ustnej tworzą jednolitą mieszaninę. Pierwszy rodzaj śliny przepaja kęsy, przez co nabierają one właściwej konsystencji. Rodzaj drugi pokrywa kęsy i ściany cieśni gardła śliską, kleistą warstwą, przez co ułatwia przesuwanie się kęsów. Ślina spełnia też rolę warstwy ochronnej. stanowi bowiem ochronę przed mikroorganizmami. Zranienia błony śluzowej, przede wszystkim zranienia języka, goją się zazwyczaj szybko (per firimam).

Oprócz tych czynności mechanicznych ślina typu surowiczego ma ważną właściwość chemiczną, zawiera bowiem ferment ptyalinę, który zapoczątkowuje trawienie węglowodanów. W ostatnich czasach gruczołom ślinowym zaczęto przypisywać również działanie wewnątrz wydzielnicze.

Ślina jest płynem przejrzystym, bezbarwnym, lekko opalizującym. Zawiera ona prócz wody około 0,5% rozpuszczonych w niej związków nieorganicznych i organicznych. z tych ostatnich głównie białka (ałbumina, mucyna) oraz ferment amylazę (ptyalinę) rozkładający skrobię na prostsze węglowodany. W ślinie są zawieszone ponadto elementy morfotyczne: złuszczone nabłonki jamy ustnej i tzw. ciałka ślinowe, tj. białe ciałka krwi przenikające do jamy ustnej, głównie limfocyty pochodzące z mig-dałkow. Poza tym są w ślinie i drobnoustroje znajdujące się w jamie ustnej.

Podobne prace

Do góry