Ocena brak

Puzanek wielkooki

Autor /Bonifacy78 Dodano /31.01.2012

Wygląd: wysokie, śledziowate ciato okryte łatwo odpadającą, drobną kolistą (cykloidalną) łuską, 52-55 w rzędzie wzdłuż ciała. Wysokość ciała wynosi 23-29% całkowitej jego długości. Duże oczy średnicy wynoszącej 6-6,4% długości ciała. Krótka płetwa grzbietowa. Brak linii bocznej. Górna szczęka z dobrze wykształconym wcięciem. Żuchwa sięga aż do tylnego brzegu oka. Silne uzębienie. Grube, długie wyrostki filtracyjne w liczbie 26-41 (przeciętnie 30-31); są one niezbyt gęsto osadzone. 

Ubarwienie: grzbiet zielonkawo lub niebieskawo połyskujący, boki i brzuch srebrzyste. Za pokrywą skrzelową może być ciemna plama.

Długość: 20-30, maksymalnie do 36 cm.

Występowanie: głównie w północnych rejonach Morza Kaspijskiego i delcie Wołgi.

Tryb życia i rozród: ryba wędrowna, która w chłodnych latach przemieszcza się w pd. rejony Morza Kaspijskiego. Wczesną wiosną ławice dojrzałych do rozrodu puzanków powracają na północ i wpływają w ujścia rzek (zwłaszcza Wołgi). Tarliska tego gatunku znajdują się w strefach wody słonawej delt rzecznych i nie obserwuje się wpływania w górę biegu rzek. Właściwe tarło odbywa się w kwietniu. Samice dojrzewają płciowo w 4., samce w 3. roku życia.

Pokarm: bezkręgowce, zwłaszcza planktonowe skorupiaki bytujące w toni wodnej.

Gatunek pokrewny: na tym samym obszarze, co p. wielkooki, żyje p. agrachański [C. sphae-rocephala (A. sphaerocephala)], który jest od niego znacznie mniejszy (długość do 18,5 cm) i ma dłuższe wyrostki filtracyjne.

Podobne prace

Do góry