Ocena brak

Ptaki wodne - Rodziny: wydrzyki i mewy

Autor /Lech Dodano /26.01.2012

Obie rodziny różnią się bardzo od ptaków z podrzędu siewkowcow. Wraz z rodziną rybitw zostały wyodrębnione w rzędzie siewkowych jako kolejny pod-rząd: mewowce (Larij. W porównaniu z siewkowcami mają gorzej rozwiniętą umiejętność biegania - krótsze i słabsze nogi, także u piskląt. Zmusza to dorosłe ptaki do dłuższej opieki nad pisklętami: młode mewowatych nie szukają sobie pokarmu same, lecz są karmione przez rodziców. Mimo to pisklęta opuszczają gniazda już w pierwszych dniach po wykluciu się i wybiegają naprzeciw rodzicom niosącym pokarm. W razie zagrożenia potrafią się sprytnie ukryć. Takie zachowanie piskląt mewowców ustawia je między gniazdownikami i zagnia-zdownikami.

Podobnie jak u siewkowcow, obie płci wyglądają jednakowo i mają prawie jednakową wielkość. Gęste, gładkie upierzenie mew obejmuje wszelkie odcienie szarości w połączeniu z czernią i bielą. Młode ptaki mają zwykle szatę młodocianą z delikatnym wzorem w jaśniejszych i ciemniejszych odcieniach brązu. We wszystkich szatach wy-drzyków przeważa brąz. Jak u większości siewkowcow, szaty zimowe i letnie mewowców różnią się nieco od siebie. Pierzą się także dwa razy w roku: jesienią po okresie lęgowym zmieniają całe upierzenie i przybierają szatę zimową. Na wiosnę, przed lęgami, wymieniają im się tylko pióra okrywowe (bez lotek i sterówek) i ptaki powracają do szaty godowej (letniej).

Najmniejszym gatunkiem jest mewa mała, wielkości kosa; do największych należy mewa siodłata wielkości gęsi, o rozpiętości skrzydeł ok. 150 cm i wadze ok. 2,5 kg. Silny dziób mew i wydrzyków ma hakowaty koniec, mniej lub bardziej zagięty w dół. Przednie palce są połączone błonami pławnymi, tylny jest zwykle w zaniku. Dlatego mewy nie potrafią utrzymać się na cienkich gałęziach. Wśzystkie mewy żywią się przede wszystkim pokarmem zwierzęcym. Małe gatunki zbierają zwykle to, co wyrzuci na plażę morze, i owady, większe plądrują także cudze gniazda.

Czasami mewy próbują łowić ryby nurkując. Ponieważ są lekkie jak korek, nie sięgają zbyt głęboko, ale ich bystrym oczom nie ujdzie żadna ryba pływająca pod powierzchnią. Wśzystkie mewy są związane ze środowiskiem wodnym, ale tylko jeden gatunek można uznać za ptaka dalekich oceanów. Marynarz, który spostrzeże pierwsze mewy, wie, że ląd już niedaleko. Podczas gdy siewkowce w okresie toków prezentują zadziwiające figury w powietrzu, mewy, latające głównie nad wodą, toki odbywają na lądzie; partnerzy okazują sobie uczucia gestami i pozami dziedzicznie utrwalonymi.

Wśzystkie mewy bez wyjątku żyją w monogamicznych małżeństwach; wyprowadają tylko jeden lęg w roku i składają najwyżej 5 jaj wysiadywanych w prymitywnym gnieździe. Wydrzyki różnią się od mew ciemnobrązowym upierzeniem i dłuższymi, środkowymi piórami ogona (sterówkami). Ich stopy mają spiczaste, zakrzywione pazury o ostrych kantach. Wydrzyki zastępują w ekosystemach wybrzeży Arktyki i Antarktydy oraz w tundrze ptaki drapieżne, z których tylko niektóre gatunki - na przykład orzeł przedni i biało-zór - mogły się tam osiedlić. Czasem same polują na żywe zwierzęta, czasami napadają na inne ptaki morskie i odbierają im zdobycz.

Wszystkie gatunki mew i wydrzyków (także nielęgowych) znajdują się w Polsce pod ochroną.

Podobne prace

Do góry