Ocena brak

Pszczolinka piaskowa

Autor /Nikodem090 Dodano /30.01.2012

Wygląd: długość 2 cm. Tułów pokryty gęstymi białymi włoskami, poza tym ciało czarniawe.

Środowisko: skraje dróg, nasypy i skarpy o piaszczystym gruncie.  

Liczebność: lokalnie liczna, zwykle tworzy duże kolonie złożone z setek a nawet tysięcy osobników. Na miejsce znajdowania się kolonii wskazują stożkowate kupki piasku wys. ok. 3 cm.

Rozród: pszczolinki wylęgają się na wiosnę. Po kopulacji samice wygrzebują w luźnym podłożu rozgałęziające się na końcu komory i schodzące na głębokość około 30-50 cm chodniki. Następnie znoszą do komór pyłek, którym żywią się larwy wylęgłe ze złożonych tam jaj. Okres aktywności tych błonkówek ogranicza się do kilku wiosennych tygodni.

Pokarm: pyłek kwitnących wierzb.

Podobne prace

Do góry