Ocena brak

Przybyszka amerykańska

Autor /Eligiusz Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 2-4 cm. Typowy karaczan o dużym, tarczowatym przedpleczu, silnych, uzbrojonych w kolce nogach, długich czułkach i dużych skrzydłach, za pomocą których może sprawnie latać. Pokrywy u samicy nieco krótsze niż u samca. Fruwa niechętnie i w razie niebezpieczeństwa raczej szybko biega.

Środowisko: w środkowej Europie wyłącznie w ciepłych, suchych budynkach, głównie cieplarniach.

Występowanie: rozsiedlona na całym świecie. Jej pierwotną ojczyzną była przypuszczalnie południowa Azja, a nie - jak sugeruje nazwa - Ameryka.

Liczebność: w miastach częsta, zwłaszcza w budynkach użyteczności publicznej, gdzie mimo intensywnego zwalczania utrzymuje się i skutecznie rozmnaża.

Rozród: samica zagrzebuje kokony jajowe w luźnej glebie i maskuje bądź ukrywa w jakiejś szparze. Przybyszki ratują się ucieczką, gdy tylko padnie na nie snop światła.

Podobne prace

Do góry