Ocena brak

Przetacznik leśny

Autor /Tomasz Dodano /19.01.2012

Bylina o łodydze rozesłanej, rozgałęzionej, liściach naprzeciwległych, jajowatych, karbowanych. Z kątów liści wyrastają wzniesione grona złożone z kwiatów białych lub bladoniebieskich. Owocem jest torebka. Cała roślina jest gęsto owłosiona. Gatunek ten występuje powszechnie w Europie i Ameryce, zwłaszcza na suchych łąkach i pastwiskach oraz w lasach.

W celach leczniczych zbiera się ziele (Herba Veronicae),ścinając ręcznie górne części kwitnących pędów. Suszy się je szybko w miejscu cienistym i przewiewnym. Kwiaty powinny zostać na łodygach, a liście zachować zieloną barwę. Surowiec zawiera garbniki, gorycze, olejek eteryczny, glikozyd aukubinę, kwasy organiczne i witaminę C. Lecznictwo ludowe odwar z przetacznika (łyżeczka do kawy ziela na filiżankę wody, pić 2 razy dziennie) stosuje w celu pobudzenia apetytu, przeciw zaburzeniom w trawieniu i przeciw kaszlowi. Sok ze świeżych liści (2 łyżeczki do kawy w herbacie lub mleku, na czczo) był używany do pobudzania procesów przemiany materii, przeciw chorobom nerek oraz przeciw gośćcowi.

Odwar służył do płukania gardła, sporządzania ciepłych kataplazmów i kąpieli przeciw chorobom skórnym i gośćcowym. Obecnie przetacznik jest używany wyłącznie jako składnik mieszanek ziołowych.

Okres kwitnienia:

VI-VIII

Zbiór ziela:

VI-VIII

Podobne prace

Do góry