Ocena brak

Przekrasek mróweczka

Autor /Walerian Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 0,7-1 cm. Chrząszcza tego, który niby mrówka biega po powierzchni gleby, można rozpoznać po charakterystycznym czarno-białym ubarwieniu pokryw. Należy do rodziny przekraskowatych (Cleridae), cechujących się jaskrawym rysunkiem. W Europie żyje jedynie 27 spośród ponad 3600 znanych w faunie światowej gatunków przekraskowatych.

Środowisko: bory iglaste.

Występowanie: Eurazja i północna Afryka; zawleczony do Ameryki Północnej.  

Liczebność: pospolity.

Rozród: samice składają jaja pod korę od marca do maja. Małe larwki żywią się różnymi resztkami, większe larwami korników, na które polują w ich chodnikach. Przepoczwarczają się pod korą. Przekrasek mróweczka nie wykazuje żadnego określonego rytmu rocznego - zimować mogą osobniki świeżo przeobrażone, wyrośnięte larwy, a nawet poczwarki. Charakterystyczna jest różowa barwa larw.

Podobne prace

Do góry