Ocena brak

Prusak

Autor /Eligiusz Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość nieco ponad 1 cm. Szybko biega dzięki bardzo długim, silnym, zaopatrzonym w mocne kolce nogom. Obie płci mają w pełni wykształcone skrzydła, latają jednak sporadycznie. W razie niebezpieczeństwa kryją się w szczelinach i szparach.  

Środowisko: w środkowej Europie żyje niemal wyłącznie w pomieszczeniach, gdzie przez cały rok jest ciepło i sucho.

Występowanie: pierwotnie jego ojczyzną była południowa Azja. Obecnie prusak jest rozsiedlony kosmopolitycznie niemal na całej kuli ziemskiej.

Liczebność: najczęściej spotykany karaczan środkowej Europy.

Rozród: gody rozpoczynają się zrytualizo-wanymi zalotami, podczas których samiec zachęca samicę do rozrodu dotykiem długich czułków. Przeważnie upływa dłuższy czas, nim samica będzie gotowa do kopulacji. Po zapłodnieniu samica składa do 30 jaj w kokonie jajowym, który do momentu wylęgu larw nosi ze sobą. W ciągu życia samica składa 3-4 pakieciki jajowe.

Podobne prace

Do góry