Ocena brak
Produkcja roślinna i zwierzęca
Produkcja roślinna ;
Zboża - zbożami obsiane jest ok. 60% gruntów ornych. Największe znaczenie mają; - Pszenica – około 20% gruntów ornych jest obsianych tym zbożem. Jest zbożem o
dużych wymaganiach glebowych.
-
Jęczmień – jest zbożem głównie paszowym, a ponadto używa się go do produkcji piwa i kasz.
-
Żyto – jest to roślina o niewielkich wymaganiach glebowych i klimatycznych.
-
Owies – jest zbożem o małych wymaganiach glebowych, natomiast wymaga dużo wilgoci. Ponieważ jest to roślina uprawiana głównie dla koni , areał jej upraw zmniejsza się wraz ze zmniejszeniem się pogłowia koni.
Ziemniaki – uprawiane są w całym kraju , głównie dla potrzeb paszowych i przemysłowych.
Burak cukrowy – jest to tzw. roślina przemysłowa, wymagająca dobrych gleb i ciepłego klimatu oraz starannej uprawy.
Rzepak i rzepik – to rośliny oleiste, dostarczające tłuszczu.
Len i konopie – to rośliny dostarczające włókien.
Chmiel – używany w przemyśle piwowarskim, a także farmaceutycznym .
Tytoń – służy do produkcji tytoniu.
Polska jest liczącym się na świecie producentem warzyw i owoców.
Warzywa – ze wzg. na wielkość zbiorów największą rolę odgrywa uprawa kapusty, marchwi, buraków ćwikłowych, cebuli, ogórków i pomidorów.
Owoce – najwięcej uprawia się jabłoni, śliwy, wiśnie, grusze, czereśnie, truskawki, maliny i porzeczki.
Produkcja zwierzęca – Chów zwierząt gospodarczych dostarcza artykułów żywnościowych oraz surowców przemysłowych.
Chów bydła – w Polsce odgrywa największą rolę. Mleczność krów w Polsce utrzymuje się na średnim poziomie. Polska produkuje 3,3% światowego mleka i zajmuje pod tym względem 5 miejsce w świecie.
Trzoda chlewna – hoduje się głównie w celu pozyskania mięsa.
Owce – hoduje się w Polsce głównie dla wełny i skór; mleko i mięso są produktami dodatkowymi.
Pogłowie koni – ulega w Polsce systematycznemu zmniejszeniu.
Chów drobiu – dostarcza mięsa, jaj i pierza.