Ocena brak

Produkcja napojów mlecznych niefermentowanych

Autor /kokoszka Dodano /28.05.2014

Produkcja napojów mlecznych niefermentowanych obejmuje następujące czynności technologiczne: wybór mleka, normalizację, pasteryzację, oziębianie, mieszanie z dodatkami, napełnianie opakowań i przechowywanie w chłodni.

Do napojów niefermentowanych należą płynne produkty mleczarskie utrwalone termicznie, a wśród nich: mleko spożywcze pasteryzowane (pasteryzacja niska -krótkotrwała: 72-75°C przez 15-20 sekund lub wysoka - krótkotrwała: 82-85°C przez 15-20 sekund); mleko spożywcze sterylizowane - XDT (127°C przez 2 sekundy) pakowane w torebki z folii polietylenowej o nazwie handlowej „mleko spożywcze homogenizowane o przedłużonej trwałości”; mleko spożywcze sterylizowane -UHT (135 150°C przez 9-2 sekundy) pakowane w opakowania kartonowe o nazwie handlowej „mleko sterylizowane UHT”; mleko sterylizowane (sterylizacja długotrwała - 110-120°C przez 30-10 minut); mleko z dodatkiem składników odżywczo-smakowych, np.: sacharoza, kakao, kawa, wanilia itp. oraz mleko preparowane, np.: peptonizowane, tonowane, wysokobiałkowe, o zmniejszonej zawartości laktozy itp. (ZN-73/CZSM1-ZG/A-65, ZN-71/CZSM1-01/A-41).

Mleko kawowe produkuje się z mleka znormalizowanego z dodatkiem wyciągu kawy naturalnej lub zbożowej i cukru. Powinno ono mieć przyjemny, słodki, kawowy smak i zapach, jednolity wygląd i barwę mlecznokawową. Kwasowość nie powinna być wyższa niż 8°SH, a zawartość cukru nie mniejsza niż 5,5%. Technologia mleka kakaowego jest podobna, z tym że dodatkiem smakowo-zapachowym jest ekstrakt kakao.

Koktajl mleczny jest to napój przygotowany ze śmietanki, mleka pełnego lub odtłuszczonego z dodatkiem wybranych przypraw smakowych, jak: syropy owocowe, dżemy, świeże owoce, kawa, wyciągi ziołowe, ekstrakty jarzynowe. Wartość energetyczna koktajli jest znaczna i wynosi od 580 do 960 kJ dla masy 160 g. Przygotowanie koktajli polega na wymieszaniu składników i ubiciu mleka wysoko-obrotowym mieszadłem elektrycznym (mikserem). Napowietrzenie koktajli wynosi od 20 do 80%.

 

Podobne prace

Do góry