Ocena brak

Poziomka pospolita

Autor /Honorat1234567 Dodano /13.01.2012

Wygląd: Roślina o wysokości 5-20 cm z długimi rozłogami, krótkim grubym kłączem i przyziemną rozetką liści. Liście trójdzielne, z jajowato-okrągławymi, grubo piłkowa-nymi listkami, z których oba boczne są siedzące, a środkowy ma krótki ogonek. Na wzniesionych prosto łodygach wyrasta zwykle od 3 do 10 kwiatów; płatki korony są białe, działki kielicha w porze owocowania odstające lub odgięte w tył. Z dna kwiatowego, które po przekwitnieniu staje się mięsiste, powstaje owoc pozorny - powszechnie znany jako poziomka - a na nim znajdują się małe, błyszczące orzeszki - nasiona.  

Siedlisko: Lasy, słoneczne brzegi lasów i polany, zbocza i przydroża, zarośla; chętnie na glebach nieco wilgotnych, żyznych i gliniastych, na niżu i w górach (w Tatrach maksymalnie do 1710 m n.p.m.).

Rozmieszczenie: Cała Europa; w Polsce pospolita w całym kraju, w górach po piętro kosówki.  

Okres kwitnienia: Maj i czerwiec.

Rozmnażanie: Za pomocą nasion. Kwiaty są zapylane przez owady, a soczyste owoce pozorne są roznoszone przez zwierzęta, a częściowo także przez ludzi.

Owoce: Okres dojrzewania - od czerwca. „0-woce" poziomki o średnicy 1-2 cm osiągają swój niezrównany aromat dopiero w pełni dojrzałości. Łatwo wtedy odpadają od kielicha. Dojrzałe poziomki zawierają wartościowe substancje mineralne, kwasy owocowe i rozpuszczalne węglowodany, przede wszystkim jednak obficie witaminę C: w 100 g „owoców" znajduje się 60 mg witaminy C. Poziomki nie tylko są uważane za wspaniały owoc leśny, ale znajdują również zastosowanie do wyrobu marmolad, kompotów lub kruszonów. Pomimo tego są one dzisiaj znacznie mniej zbierane, ponieważ wielkie „owoce" z hodowli ogrodowych są bardziej wydajne. Nie mają one jednak delikatnego aromatu dojrzałych poziomek leśnych.

Podobne prace

Do góry