Ocena brak

Poświętnik pigularz

Autor /Filip Dodano /29.01.2012

Wygląd: długość 2-3 cm. Ciemnoczarny o silnie rozwiniętych żuwaczkach, przekształconych w grzebne łopaty. Łatwy do odróżnienia od pokrewnych gatunków chrząszczy.  

Środowisko: ciepłe, suche, skąpo porośnięte stanowiska na glebach piaszczystych.

Występowanie: basen Morza Śródziemnego z pn. Afryką, przygodnie w pd. Europie, ale nie rodzimy.

Liczebność: miejscami pospolity.

Rozród: poświętnik pigularz rzeczywiście zasługuje na taką nazwę - samiec i samica lepią z nawozu niewielkie kule, które toczą idąc wstecz. Samica czeka, gdy samiec kopie zagłębienie w piaszczystej glebie. Następnie włazi z kulką nawozu do dziury i nadaje jej gruszkowaty kształt, po czym na szczycie tej gruszki składa jajo. Wylęgająca się larwa żyje w niej dopóty, dopóki starczy zapasów pokarmu. Wówczas przepoczwarcza się.

Pokarm: postacie dojrzale również żywią się kulkami nawozu, które zakopują.

Uwagi: starożytni Egipcjanie czcili poświętniki, czyli skarabeusze i wkładali je do grobowców.

Podobne prace

Do góry