Ocena brak

Poskocz krasny

Autor /Ariel Dodano /31.01.2012

Wygląd: samiec osiąga długość 0,8-1,1 cm, ma uderzająco jaskrawo cynobrowoczerwony odwłok i obie pary tylnych nóg. Na odwłoku znajdują się 4 duże i 2 małe, biało punktowane i biało obwiedzione czarne cętki, które być może stanowią ubarwienie ochronne (ostrzegawcze), wzorowane na biedronkach. Głowotułów i obie pary przednich nóg są ak-samitnoczarne; nogi z białymi przepaskami. Samica osiąga długość 1-1,6 cm. Jej głowotułów jest pokryty ochrowożółtymi włoskami, reszta ciała jest ciemna lub wręcz czarna.

Środowisko: na suchych, ciepłych, skąpo porośniętych, piaszczystych glebach.

Występowanie: wyspowo, głównie w rej. śródziemnomorskim; w Polsce, na południu i zachodzie kraju.

Liczebność: w Polsce jest pająkiem bardzo rzadkim, zasługującym na ochronę.

Rozród: poskocze krasne nie budują sieci. Przebywają ukryte wewnątrz norek w glebie i polują na przechodzące obok drobne owady. Kopulacja odbywa się wewnątrz norki. Samiec nigdy nie jest zjadany po akcie płciowym.

Podobne prace

Do góry