Ocena brak

Porzeczka krwista

Autor /Kajetan88 Dodano /19.01.2012

Porzeczka krwista to pozbawiony cierni krzew o zielonych, charakterystycznie pachnących liściach. Zapach ten nie wszystkim odpowiada, dlatego przed zakupem porzeczki, warto zgnieść w palcach kilka listków, by przekonać się o aromatycznych właściwościach tej rośliny. Porzeczka krwista przypomina typowych przedstawicieli tego rodzaju, ale pojawiające się jesienią sine jagody nie nadają się do spożycia. Rurkowate, intensywnie czerwone kwiaty zebrane są w zwisające grona i wyglądają pięknie na tle zielonych liści. Porzeczka krwista nie osiąga imponujących rozmiarów, dlatego można ją sadzić nawet w niedużych ogródkach. Trzeba jednak zaznaczyć, że po okresie kwitnienia nie jest specjalnie dekoracyjna i najlepiej umieścić ją z tyłu rabaty, by stanowiła tło dla innych roślin.

Nadmiar wilgoci lub przesuszona gleba mogą spowodować, że niektóre pędy lub cały krzew zacznie usychać.

Porzeczkę krwistą najlepiej sadzić w miejscach osłoniętych, gdyż zimne wiatry i mróz mogą zniszczyć krzew.

W sąsiedztwie porzeczki nie należy głęboko uprawiać gleby.

Krzew wysadzamy do gruntu na tę samą głębokość jaką rósł w pojemniku.

Porzeczka preferuje miejsca słoneczne. Może rosnąć także w lekkim cieniu, ale nie będzie wtedy tak pięknie kwitła.

Usuwamy martwe i chore pędy. Po przekwitnięciu ścinamy też zdrewniałe gałązki, by pobudzić tworzenie nowych odrostów.

Porzeczki rozmnażamy latem przez sadzonki półzdrewniałe lub jesienią przez zdrewniałe. Krzew produkuje też nasiona, z których powstają samosiejki, ale szlachetne odmiany lepiej jednak rozmnażać przez sadzonki.

Podobne prace

Do góry