Ocena brak

Porzeczka czerwona

Autor /Honorat1234567 Dodano /13.01.2012

Została wzięta w uprawę w XVI wieku, najpierw w Belgii i północnej Francji. Jej skrętoległe liście są ciemnozielone, od spodu nieco jaśniejsze i miękko owłosione. Czerwone jagody zawierają wiele kwasu cytrynowego.

Siedlisko: Rozproszona w lasach łęgowych i olsach, nad rzekami - zwykle na żyznych lub tortiastych glebach gliniastych; często uprawiana w ogrodach i zdziczała.  

Rozmieszczenie: Pierwotnie rozpowszechniona w północnej i wschodniej Europie aż do Azji.

Okres kwitnienia: Od kwietnia do maja.

Dojrzewanie: Od czerwca do lipca. Od porzeczki czerwonej pochodzą liczne odmiany uprawne (Ribes rubrum) dojrzewające o różnych porach (także porzeczka biała z żółtawo-białymi owocami). Są one uważane za osobny gatunek; porzeczka zwyczajna (Ribes vuigare).

Podobne prace

Do góry