Ocena brak

Portulaka pospolita

Autor /Gabriel7474 Dodano /13.01.2012

Wygląd: Roślina jednoroczna, naga, mięsista o wysokości okoto 30 cm. Łodygi, rozgałęzione od nasady, są płożące lub podnoszące się, błyszczące i często czerwono nabiegłe. Mięsiste, błyszczące ciemnozielone liście są ułożone skrętolegle, w górnej części prawie naprzeciwległe; są skupione, siedzące, podłużnie odwrotnie jajowate z klinowatą nasadą. Przylistki szczeciniaste. Małe, białe lub żółtawe, szybko przemijające kwiaty wyrastają pojedynczo lub po dwa, trzy, przeważnie szczytowo na widlastych gałązkach albo w pachwinach liści. Kielich dwudzielny zaopatrzony w tępą stępkę, po przekwitnieniu odpadający. Płatków korony zwykle pięć, odwrotnie jajowatych, u nasady lekko zrośniętych, pręcików 7-12. Zalążnia półdolna, je-dnokomorowa, szyjka 3-6-dzielna, nitkowata. Puszka odwrotnie jajowata, otwierająca się wieczkiem; czarne nasiona są nerkowate i pokryte krótkimi brodawkami.  

Siedlisko: Pierwotnie hodowana jako roślina uprawna, zdziczała i w wielu miejscach zadomowiona.

Rozmieszczenie: Głównie w południowej i środkowej Europie.

Okres kwitnienia: Od lipca do października.

Zastosowanie: Cała roślina, o smaku lekko słonym, zbierana przed kwitnieniem jest używana do sałatek, jarzyn albo zup ziołowych. Liście marynowane w soli albo occie (można również użyć wina) nadają się na przetwory zimowe. Używana przy stanach zapalnych i jako środek przeciw szkorbutowi.

Uwagi ogólne: Podgatunek portulaki o masywniejszej, wyprostowanej formie wzrostu jest uprawiany jako warzywo.

Podobne prace

Do góry