Ocena brak

Połoz żółtozielony

Autor /Gonzo Dodano /12.01.2012

Rodzina wężowate (Colubridae)

Wygląd: duży, smukły wąż o głowie słabo oddzielonej szyją od tułowia, dużych oczach z okrągłą źrenicą, gładkich łuskach i długim ogonie. Głowa i cały tułów czarne, w przedniej części żółto lub zielono przyprószone, przy czym piętna te układają się w niewyraźne poprzeczne pasy. Tylna część w równolegle do siebie biegnące podłużne linie. Wierzch głowy, ale przede wszystkim jej boki są czar-no-żółto cętkowane. Żółtawy lub szary brzuch jest na bokach często ciemnoplamisty. Podga-tunek C. v. carbonarius jest niemal jednolicie czarny. Całkowita długość ciała 170-180 cm, czasami do 200 cm.

Występowanie: północno-wschodnia Hiszpania, Francja, południowa Szwajcaria, Istria, Włochy, Sycylia, Malta, Pelagosa, Sardynia, Korsyka, Elba i inne wyspy.

Środowisko: suche, nasłonecznione zarośla makii, zarośnięte zbocza i widne lasy.

Tryb życia: przede wszystkim porusza się po ziemi, ale również dobrze się wspina, swoje ukrycie opuszcza wczesnym rankiem. Małą zdobycz łyka żywą, wokół większych ofiar owija się i je dusi.

Rozród: kopulacja odbywa się na przełomie kwietnia i maja. Jest poprzedzona długotrwałymi zalotami. W czasie aktu płciowego samiec mocno trzyma samicę za kark. Jaja, przeważnie w liczbie 8-15 sztuk, są składane do bezpiecznej kryjówki.

Pokarm: małe ssaki, ptaki, jaszczurki i węże, rzadziej żaby, owady i ślimaki.

Uwagi: wydaje się być odpornym na ukąszenia węży jadowitych, ponieważ zjada również żmije.

Podobne prace

Do góry