Ocena brak

Połoz wysmukły

Autor /Gonzo Dodano /12.01.2012

Rodzina wężowate (Colubridae)

Wygląd: niezwykle smukły, gladkoluski potoz o długiej głowie wyraźnie oddzielonej od tułowia, dużych oczach z okrągłą źrenicą i bardzo długim, wybiegającym w delikatny szpic ogonie. Wierzch głowy jest jasnoszary lub płowobrązowy, a od nozdrzy do kącików pyska biegną ciemne smugi. Grzbiet w przedniej części ciała jasno-, oliwkowo* lub czerwonawobrązowy, natomiast w tylnej przeważnie ciemniejszy. Typowy dla tego gatunku rysunek barwny tworzą różnej wielkości, czarniawe plamy rozmieszczone po obu stronach szyi; są one jasnożółto lub białawo obrzeżone. Białawy brzuch jest pozbawiony plam. Całkowita długość ciała 100-130 cm.

Występowanie: od Istrii przez nadbrzeżne rejony byłej Jugosławii do Grecji (z Wyspami Jońskimi i Egejskimi) oraz południowa Bułgaria; Azja Mniejsza, Kaukaz i zachodnia Azja.  

Środowisko: porośnięte ziołoroślami i krzewami, kamieniste tereny na nizinach, w górach do wysokości 1800 m n.p.m. Połoz wysmukły żyje na silnie nasłonecznionych, porośniętych zaroślami, skalistych zboczach, w rosnących na kamienistych glebach zaroślach makii i na pełnych ukryć uprawach rolnych.  

Tryb życia: ten bardzo ciepłolubny połoz jest zwierzęciem niezwykle płochliwym. Widząc zbliżającego się człowieka błyskawicznie i bezgłośnie umyka. Aktywny od kwietnia do października.

Rozród: na przełomie czerwca i lipca samica składa do kryjówek niewielką liczbę jaj.  

Pokarm: niemal wyłącznie jaszczurki, rzadko owady i zupełnie wyjątkowo małe gryzonie. Ofiarę rejestruje wzrokiem, błyskawicznie ją dopada i połyka żywą.

Podobne prace

Do góry