Ocena brak

Połoz szary

Autor /Mustafa000000 Dodano /12.01.2012

Rodzina wężowate (Colubridae)

Wygląd: silny połoz o podtugowatej gtowie odgraniczonej szyją od tułowia, oczach z okrągłą źrenicą, nieznacznie kilowatych łuskach i długim ogonie. Ubarwienie w różnych odcieniach szarości. Wierzch głowy pokrywa zmienny rysunek lub też może być bardzo ciemny. Przeważnie po obu stronach głowy od oczu do kącików pyska biegną ciemne paski. Grzbiet i boki ubarwione jednolicie, bądź też pokryte większymi, czarnymi plamami. Brzuch jasno-lub ciemnoszary i zazwyczaj brązowoplamisty. Młode położy szare mają wyraźną szatę młodzieńczą - na głowie dobrze widoczny rysunek, a na grzbiecie wiele ciemnych, poprzecznych plam. Całkowita długość ciała 100-120 cm.

Występowanie: od wyspy Rodos do środkowej Azji.

Środowisko: tereny suche i silnie nasłonecznione. P. szary żyje na porośniętych skąpą roślinnością hałdach żwiru, zakrzaczonych stepach i niemal pozbawionych roślin kamienistych pustkowiach. W górach do 2300 m n.p.m.

Tryb życia: połoz szary jest wężem aktywnym przeważnie w ciągu dnia, bardzo ciepłolubnym i wyjątkowo zwinnym. Zdobycz błyskawicznie oplata zwojami ciała i dusi. Zimowanie trwa 4-5 miesięcy.

Rozród: samica składa na przełomie czerwca i lipca 5-10 jaj, które ukrywa w wilgotnym miejscu pod kamieniem, w ziemnej jamie lub w próchnie pniaka. Młode położy wylęgają się we wrześniu, mierzą wówczas 20-24 cm długości.

Pokarm: małe ssaki, ptaki i jaszczurki.

Podobne prace

Do góry