Ocena brak

Połoz podkowiasty

Autor /Gonzo Dodano /12.01.2012

Rodzina wężowate (Colubridae)

Wygląd: krępy, pokryty barwnym deseniem połoz o dużych oczach i gładkim ułuszczeniu. Wykazuje dużą zmienność osobniczą ubarwienia, które może być oliwkowe, żółtawe, pomarańczowe lub czerwonawe. Często do tego stopnia jest pokryty czarnym pigmentem, że wydaje się czarny. W tyle głowy zwykle rysunek w kształcie końskiej podkowy. Grzbiet gęsto pokrywają duże, zaś boki mniejsze czarnobrązowe lub czarne plamy. Żółty, pomarańczowy lub czerwony brzuch na bokach ciemnoplamisty. Całkowita długość ciała 140-150, wyjątkowo do 200 cm.  

Występowanie: północ i południe Półwyspu Iberyjskiego, Pantelleria i Sardynia; Afryka Północna.

Środowisko: tereny kamieniste o charakterze stepowym i porośnięte skąpą roślinnością, kamieniste zbocza górskie. Występuje również w obrębie osiedli ludzkich. W niektórych rejonach żyje w miejscach wilgotnych.

Tryb życia: aktywny głównie w ciągu dnia. Przeważnie rankiem cierpliwie rozgrzewa się na słońcu, po czym zaczyna penetrować otoczenie poszukując pokarmu,

Rozród: kopulacja odbywa się na przełomie marca i kwietnia. Samica ukrywa 5-10 jaj w lekko wilgotnym miejscu.

Pokarm: małe ssaki, ptaki i jaszczurki.

Podobne prace

Do góry