Ocena brak

Połoz kaspijski

Autor /Gonzo Dodano /12.01.2012

Rodzina wężowate (Colubridae)

Wygląd: bardzo duży, smukły połoz o głowie wyraźnie odgraniczonej od tułowia, dużych oczach z okrągłą źrenicą, gładkich łuskach i ogonie wybiegającym w cienki, delikatny szpic. Ubarwienie grzbietu i boków zmienne; może być żółto- lub ciemnobrązowe, oliwko-wobrązowe lub nawet czarne. Łuski mają górę i dół ciemno obrzeżone, a środek żółtawy, co sprawia, że całe ciało wydaje się lekko prążkowane. Brzuch jasnożółty, brązowawy, czerwonawy, ceglastoczerwony lub czarny, zwykle bez plam. Młode i dorastające położy mają na grzbiecie i bokach wyraźne, ciemne plamy.

Całkowita długość ciała 170-200 cm, w niektórych rejonach do 250 cm, a wyjątkowych przypadkach do 300 cm.

Występowanie: południowa Europa po Ural; Azja Mniejsza.

Środowisko: przede wszystkim suche, intensywnie nasłonecznione stanowiska na równinach, terenach pagórkowatych i w górach. Zasiedla często kamieniste, porośnięte skąpą roślinnością stepy, pokryte kolczastymi krzakami i pnączami żwirowate stoki i widne gaje. Występuje również w pobliżu zbiorników wodnych.

Tryb życia: połoz kaspijski jest aktywnym w ciągu dnia, bardzo szybkim, ruchliwym wężem; długo wygrzewa się w słońcu w godzinach porannych i popołudniowych.

Rozród: kopulacja odbywa się przeważnie w maju; 6-10, niekiedy również więcej, jaj samica składa do zagłębienia w ziemi, pod leżący głaz lub w inne ukrycie.

Pokarm: małe ssaki, ptaki, jaszczurki i węże. Młode osobniki zjadają jaszczurki i owady.

Podobne prace

Do góry