Ocena brak

Połoz długoogonowy

Autor /Gonzo Dodano /12.01.2012

Rodzina wężowate (Colubridae)

Wygląd: bardzo smukły połoz o głowie wyraźnie odgraniczonej szyją od tułowia, dużych oczach z okrągłą źre-i długim ogonie. Żół tawy, brązowawy lub oliwkowobrązowy wierzch przedniej części ciała jest pokryty licznymi małymi, podłużnymi, czarnymi plamami i bladożółtymi cętkami. Białawy lub żółtawy brzuch mogą w przedniej 1/3 części pokrywać małe, ciemne plamki. Całkowita długość ciała 90-100 cm.

Występowanie: wybrzeże Adriatyku od Istrii po Czarnogórę, Albania i Grecja oraz wiele przyległych wysp, Kreta.

Środowisko: zasiedla głównie tereny silnie nasłonecznione. Występuje tam na stokach poprzecinanych zaroślami i wychodniami skał, wśród pnączy i kolczastych roślin rosnących na murach ograniczających pobocza dróg oraz na zakrzaczonych miedzach.  

Tryb życia: jest jednym z najbardziej żwawych, aktywnych w ciągu dnia węży. Gdy człowiek zbliża się zachowując ostrożność, połoz długoogonowy pozostaje często długo na swoim nasłonecznionym stanowisku, ale później z szybkością strzały rzuca się do ucieczki. Jeśli zostanie schwytany, kąsa i stara się „żującymi" ruchami szczęk głębiej wbić zęby w miejsce ugryzienia. Wspina się zwinnie w gałęziach krzewów i drzew, ale nie przylega ściśle do gałęzi. Swoją ofiarę goni i chwyta w dowolnym miejscu z ogromną szybkością, przyciska zdobycz do ziemi lub innych przedmiotów i w ten sposób zabija. Mniejsze i bezbronne ofiary połyka żywe.

Rozród: samica składa 4-10 jaj w lekko wilgotnym miejscu.

Pokarm: małe ssaki, ptaki i jaszczurki; młode żywią się małymi owadami,

Podobne prace

Do góry