Ocena brak

Połowy RYB na świecie i w Polsce

Autor /Dymitr Dodano /22.09.2011

Światowe połowy morskie i słodkowodne zwiększyły się w okresie powojennym ponad czterokrotnie i w 1994r. wyniosły ok. 109,6 mln ton, w tym połowy morskie 90%.

Około 50% światowej produkcji morskiej poławiają rybacy sześciu państw:

 

Chiny       Peru         Chile      Japonia        USA        Rosja

18,9          11%         7,2%        6,7%          5,4%         4%

 

W 1994r. najwięcej złowiono:

- śledziowatych – 25,2 mln ton;

- dorszowatych – 9,7 mln ton;

- makreli – 4,4 mln ton;

  • oraz skorupiaków i mięczaków 15,2 mln ton.

W POLSCE połowy morskie i słodkowodne wynosiły w 94r. 450 tyś. ton. W tym połowy ryb słodkowodnych to zaledwie 9%. Średnie światowe spożycie ryb i innych organizmów morskich w ostatnich latach wynosiło 10kg na osobę. W niektórych krajach spożycie to przekroczyło 30kg, np. Japonia – 38kg/osobę.

W Polsce 5kg. Rybołówstwo może w zasadniczy sposób poprawić sytuację żywnościową ŚWIATA, lecz należy się liczyć, że zasoby te są również ograniczone.

Podobne prace

Do góry