Ocena brak

Polisacharydy - DEKSTRYNY

Autor /Klemens Dodano /21.09.2011

Są substancjami bezpostaciowymi, kleistymi i potrafią tworzyć roztwory koloidalne. Są one produktem częściowego rozszczepienia cząsteczek skrobi i w zależności od stopnia rozpadu mogą mieć różnej wielkości cząsteczki (jednak zawsze maja mniejsza masę cząsteczkową niż skrobia).

Dekstryny znajdują się w piwie, w pieczonym chlebie, w prasowanej bieliźnie. Powstają one ze skrobi w wyniku działania enzymu zawartego w ślinie – ptialiny. Jest ona otrzymywana w wyniku ogrzewania skrobi z wodą pod dużym ciśnieniem, temperaturą 1800C lub z bardzo małą ilością kwasu azotowego lub siarkowego. W wodzie tworzy roztwory koloidalne, które służą do klejenia papieru.

Występują we wszystkich spożywczych przetworach skrobi; na skalę techniczną otrzymuje się je z mąki nasion zbóż oraz mąki ziemniaczanej. Znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle włókienniczym, papierniczym, chemicznym, spożywczym i farmaceutycznym.

Podobne prace

Do góry