Ocena brak

Podryj dębowiec

Autor /Filip Dodano /29.01.2012

Wygląd: długość blisko 0,5 cm. Czerwony lub czerwonobrązowy o silnie wypukłym grzbiecie. Łatwy do rozpoznania.  

Środowisko: na dębach w dąbrowach, parkach, alejach.

Występowanie: umiarkowana strefa Europy, część Azji.

Liczebność: pospolity, przeważnie liczny.

Rozród: występuje tylko na dębach; zwijane przez samicę „tutki liściowe" przypominają kształtem puszkę lub beczułkę. Nacięcie blaszki liściowej z obu stron, złożenie nadciętych połówek i następnie ich zwinięcie jest procesem bardzo skomplikowanym; tutki zawierają większą liczbę jaj.

Larwa żeruje w wiszącym, obumierającym liściu, który później wraz z nią opada na ziemię; żywi się tkankami zwiniętego, zwiędłego liścia i podobnie jak larwy pokrewnych gatunków podryjowatych przed przepoczwarczeniem zagrzebuje się w glebie. Tu poczwarka wkrótce przeobraża się w postać dojrzałą.

Podobne prace

Do góry