Ocena brak

Płomykówka

Autor /Werner Dodano /31.01.2012

Płomykówka występuje niemal na całym świe­cie, a jej środowisko naturalne jest najbardziej zróżnicowane spośród wszystkich ptaków lądo­wych. Częściej niż jakąkolwiek inną sowę można ją spotkać w pobliżu człowieka, ponieważ na swoje dzienne schronienie i gniazdo nierzadko wybiera wieże kościelne, podstrzesza stodół i opuszczonych budynków.
Europejskie płomykówki mają piękne, mięk­kie upierzenie, białe na piersi i płowozłote -nakrapiane na biało i szaro - na plecach. Części dolne są białe, czasami ze złocistym odcieniem i czarnymi plamkami, natomiast mająca kształt serca twarz oraz wewnętrzna strona skrzydeł są całkowicie białe.
Płomykówka żywi się głównie małymi gryzo­niami. Poluje też na małe ptaki, takie jak wróble, wyciągając je z ich gniazd, a także na nietoperze. Będąc przede wszystkim nocnym łowcą, w czasie zimy, kiedy karmi młode, poluje także w dzień, a złapaną zdobycz zanosi do gniazda.
W Europie ich sezon rozrodczy zaczyna się zwykle w lutym lub marcu i może składać się z dwóch lęgów. W trakcie każdego z nich samica składa od 4 do 7 eliptycznie ukształtowanych jaj. Dzieje się to w dogodnym miejscu, zwykle na podstrzeszach lub w dziuplach. Płomykówki nie budują same gniazd, układają jedynie swoje wypluwki wzdłuż granicy gniazda, albo zajmują siedliska innych ptaków. Wysiadywanie trwa kilka dni, w czasie których samiec karmi samicę. Kiedy zaczyna się wylęg, samiec podwaja swój wysiłek, składając na krawędzi gniazda szereg upolowanych gryzoni. Po wylęgnięciu się mło­dego, samica tłucze skorupkę jaja i często ją zjada. Młode pozostają w gnieździe do 7, 8 ty­godni. Wydają one z siebie świszczące dźwięki, przypominające skrzeczenie ich rodziców.

Podobne prace

Do góry