Ocena brak

Płatkonóg szydłodzioby

Autor /Lech Dodano /26.01.2012

Wygląd: Długość ciała ok. 18 cm; nieco mniejszy od płatkonoga płaskodziobego. W szacie godowej samicy rdzawoczerwona przepaska na szyi, która u samca nie zamyka się z przodu. Ciemny wzór na grzbiecie, spód ciała jasny. W szacie spoczynkowej łatwo go pomylić z platkonogiem plaskodziobym; płatkonóg szydłodzioby ma ciemniejszy wierzch. Skrzydła obu gatunków z jasnym paskiem widocznym w locie. Spód biatoszaryz niewyraźnymi plamkami na bokach. Czarny dziób płatkonoga szydłodziobego znacznie cieńszy i dłuższy niż u płatkonoga płaskodziobego. Szybko wydawany szereg dźwięków brzmi podobnie u obu gatunków: „pit-pit-pit". Zwykle pływają na wodzie, wyjątkowo ufne. Poza okresem lęgów towarzyskie. Lot w gęstych, zwartych chmarach podobnie jak szpaki. Spłoszone oblatują intruza kilkakrotnie całym stadem.

Środowisko: Ptak lęgowy północnych obszarów wokółpolarnych; gnieździ się na bagnistych, porosłych mchem i przesiąkniętych wodą przestrzeniach tundry. Wiele platkonogów szyd-łodziobych przelatuje w czasie wędrówki nad lądem Europy i Azji. Zimę spędzają na wybrzeżach morskich od Półwyspu Arabskiego aż do Pakistanu Zachodniego, na brzegach zachodniej Afryki i Oceanii. Do połowy czerwca i ponownie od połowy lipca tysiące wędrowców odpoczywa na stepowych jeziorach Azji Środkowej.

Lęgi: Samice pojawiają się na miejscach lęgowych przed samcami. Gniazdo znajduje się w wilgotnym miejscu bezpośrednio przy wodzie, zwykle bardzo dobrze ukryte i wyłożone suchymi źdźbłami. W zniesieniu 4 jaja, rzadko 3. Niektóre samce siedzą na gnieździe tak zapamiętale, że wylatują dopiero spod nóg człowieka i zaraz lądują w pobliżu. Czas wysiadywania ponad 20 dni. Młode spędzają większość czasu na wodzie lub wśród gęstej roślinności na brzegu. Po 4 tygodniach są zdolne do lotu.

Inne informacje: Płatkonogi szydłodzioby i płaskodzioby są przedstawicielami zawierającej tylko 3 gatunki rodziny platkonogów z rzędu siew-kowych. Ich charakterystyczna cecha - płatki skórne okalające palce - wskazuje, że są dobrymi pływakami. Te małe ptaki dalekich oceanów poza okresem lęgowym izadko wychodzą na ląd. Pływają lekko, podobnie jak mewy. Inną szczególną cechą tej rodziny jest zamiana ról obu partnerów w czasie toków i przy wysiadywaniu. Samiec jest mniejszy i mniej kolorowy od samicy; on wysiaduje jaja i wychowuje młode.

Podobne prace

Do góry