Ocena brak

Płaskonos

Autor /Benon Dodano /26.01.2012

Wygląd: Charakterystyczny łyżkowaty dziób - ta cecha pozwala rozpoznać plaskonosa nawst locie. Obie pici z jasnymi, szaronie-bieskimi pokrywami skrzydłowymi i ciemniejszymi, zielonkawymi lusterkami. Kaczor w szacie godowej ma połyskliwą ciemnozieloną głowę i białą pierś, boki lśniąco rdzawoczerwone. Pływają dosyć głęboko zanurzone w wodzie z głową odchyloną do tyłu. Są mniej bojaźliwe niż większość kaczek. Lecą wolno z gwiżdżącym szumem skrzydeł. Nieco mniejsze od krzyżówki: długość ciała ok. 51 cm (krzyżówki - 58 cm). Glos kwaczący. Aktywny raczej nocą.

Środowisko: Teren lęgowy plaskonosów rozciąga się pizez Eurazję (bez jej obszarów północnych i krajów śródziemnomorskich) i Amerykę Północną. Płaskonos w tym stuleciu rozszerzył swój areał na północ. W Polsce należy do nielicznych ptaków lęgowych (gnieździ się ok. 1500 par).

Jest ptakiem nizin - żyje na płytkich jeziorach słonych i słodkowodnych o mulistym dnie i zarośniętych brzegach. Ptaskonosy potrzebują gęstej roślinności przybrzeżnej na miejsca odosobnienia w czasie pierzenia, gdy okresowo nie mogą latać. Gnieżdżą się także nad leniwie płynącymi wśród łąk i krzewów rzekami nizin, starorzeczami z bagnistymi wodami i wysepkami trzcinowisk. Unikają jezior otoczonych lasami oraz wartko ptynących rzek.

Lęgi: W czasie toków, które zaczynają się już w trakcie wędrówki wiosennej, daje się zauważyć przede wszystkim pływanie w koto i sldony głową. Na teren lęgowy ptaskonosy pizybywają zwykle już połączone w pary. W połowie okresu lęgowego (w lipcu) kaczory opuszczają swoje kaczki i pierzą się w odosobnionym miejscu: przybierają skromną szatę spoczynkową, którą już od sierpnia znowu zamieniają na ozdobną, godową. Początek lęgów od potowy maja i w czerwcu, w zniesieniu 7-11 jaj długości 52 mm, wysiadywanych 22-23 dni.

Pożywienie: Płaskonos odcedza swoim długim, siedmiocentymetrowym dziobem wierzchnią warstwę v\ody lub płynny muł zdobywając pizy tym drobne owady wodne i ich larwy, skorupiaki oraz inne małe bezkręgowce. W czasie jesiennej wędrówki żeruje często razem z siewkowcami na wilgotnych łachach mułu, które w czasie odpływu pozostają na plażach. Dziób plaskonosów jest spośród wszystkich kaczych dziobów najdoskonalszym urządzeniem filtrującym: górna i dolna jego część wyposażone są w grzebień bardzo drobnych rogowych blaszek, które zatizymują pokarm, gdy teczka zamyka dziób i językiem wypycha wodę.

Podobne prace

Do góry