Ocena brak

Pigwowiec

Autor /Kajetan88 Dodano /19.01.2012

Pigwowiec (Chaenomeles) pochodzi z Chin i Japonii, gdzie uprawia się go od tysiącleci. Istnieje kilka gatunków, lecz zaledwie 2-3 są uprawiane w Polsce. Pigwowce wyrastają zazwyczaj w krzewy, rzadziej w małe drzewka. Pędy mają cierniste, liście drobne, owalne, sztywne, ciemnozielone, lśniące, piłkowane z przylistkami obejmującymi łodygę. W stosunku do pigwy mają one małe wymagania, rosnąc na glebach każdego typu - nawet na piaskach i hałdach. Stosuje się je również dowzmocnienia skarp drogowych i zazielania zdewastowanej gleby. Pigwowce pięknie kwitną w kwietniu i maju. Kwiaty ukazują się najczęściej przed liśćmi i okrywają krzew tak szczelnie, że krzewy dosłownie płaczą.

Owoce wiżą się obficie. Są one wielkości drobnych jabłek (50-100 g) kuliste, owalne lub jajowate, przy kielichu żebrowane, zielone z cętkami, a po całkowitym dojrzeniu żółte, woskowane i pięknie pachnące. W Chinach uprawia się pigwowce, które rodzą olbrzymie owoce 2-4 kg. U nas tych gatunków nie można niestety uprawiać. Miąższ pigwowców jest twardy, ścisły, kwaśno-cierpki. Zawierają one dużo pektyn, cukry, kwasy, garbniki, związki aromatyczne i 2-3 razy tyle witaminy C co cytryna. Z pigwowca można uzyskać wykwintne przetwory: konfitury, galaretki, soki.

  W Polskich szkółkach można nabyć kilka gatunków pigwowców:

  • Pigwowiec okazały (Chaenomeles speciosa) dorasta do 2 m wysokości. Kwiaty ma duże, do 3,5 cm średnicy, czerwono-różowe lub białe rozwijające się wraz z liśćmi. Owoce są kształtu jabłka. Gatunek ten występuje w wielu odmianach.

  • Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica) dorasta do 1 m wysokości, ma kształt rozpostarty. Kwiaty są drobniejsze od poprzedniego - lśniąco-czerwone a owoce - jabłkowe, owalne, wydłużone. Jest bardzo odporny na mróz i kiepskie warunki i dlatego chętnie sadzony. Występuje w odmianach karłowych dorastających do około 0,5 m wysokości.

  • Pigwowiec pośredni (Chaenomeles superba) Mieszaniec dwóch poprzednich gatunków o wyjątkowo pięknych kwiatach, rodzący duże owoce. Niestety, jest mało wytrzymały na mróz i dlatego należy go sadzić w miejscach zacisznych, ciepłych.

Do góry