Ocena brak

Pigwa pospolita

Autor /Sergiusz192 Dodano /18.01.2012

Drzewo lub krzew o gałęziach kutnerowatych, liściach naprzemianległych, jajowatych, filcowatych na dolnej stronie. Duże, różowe kwiaty osadzone są pojedynczo na krótkich szypułkach. Mają przyjemny zapach. Owoc jest jabłkowaty, barwy żółtej, pachnący, omszony. Gatunek ten, pochodzący z Kaukazu, rozprzestrzenił się stopniowo przez kraje śródziemnomorskie sięgając do Europy Środkowej. W starożytności pigwa symbolizowała szczęście, płodność oraz miłość i należała do najbardziej cenionych roślin leczniczych.

Surowcem zielarskim są owoce (Fructus Cydoniae) i nasiona (Semen Cydoniae). Zrywa się owoce dojrzałe i dopiero po pewnym czasie kraje i suszy w temperaturze nie przekraczającej 50°C. Ich miąższ zawiera cukry, pektynę, witaminę C, olejek eteryczny, garbniki i kwasy organiczne. Jest używany w odwarze przeciw zaburzeniom żołądkowym, bólom gardła, biegunkom i krwotokom. Suche nasiona zawierają do 22% śluzów, olej, glikozyd amygdalinę i garbniki. Używa się je całe w odwarze, w ilości 1-3 g na szklankę wody, przeciw kaszlowi i nieżytowi żolądka lub jelit. Zmiażdżone nasiona służą do sporządzenia odświeżających opatrunków śluzowych na zranienia, zapalenie stawów, spękania sutek lub rąk.

Świeże pigwy służą do produkcji konfitur, kompotów, galaretek i syropów.

Okres kwitnienia:

V-VI

Zbiór owoców:

X

Zbiór nasion:

X

Podobne prace

Do góry