Ocena brak

Pieprzówka wenezuelska

Autor /Adam333 Dodano /23.01.2012

Pieprzówka wenezuelska pachodzi z Wenezueli i Kolumbii. Gatunek ten odznacza się bujną gęstwiną gładkich, niezbyt ciemnych, zielonych liści. Są one ostro zakończone i rosną w okółkach rozmieszczonych w dużych odstępach (do 12,5 cm) wzdłuż długich, słabych łodyg. Rozmiary liści w każdym okółku zwykle znacznie się różnią, przy czym największy może mieć do 5 cm długości. Kwiaty wznoszą się wysoko ponad liśćmi, a ich wygląd jest typowy dla tej grupy roślin. Są to długie i niezbyt efektowne, bladozielone kłosy.

Aby uzyskać tak atrakcyjną gęstwinę liści, jak pokazana na zdjęciu, trzeba posadzić kilka roślin razem w jednej doniczce. Ta pieprzówka o gładkich liściach może stanowić wprowadzający harmonię element, wśród licznych roślin o pofałdowanym lub pomarszczonym listowiu. Można ją również posadzić z przodu, u podstawy większej kompozycji roślin liściastych. Peperomia pereskiifolia doskonale nadaje się do obsadzania skrzynek okiennych do wnętrz domów i jest użyteczną zimozieloną rośliną, mogącą zdobić również ciemniejsze zakątki pomieszczenia.

Pieprzówkę wenezuelską uprawiamy w minimalnej temperaturze 13°C. Najlepszy przyrost w lecie uzyskamy w temperaturach z zakresu od 21 do 24°C.

Wymaga jasnego, lecz niebezpośredniego światła słonecznego. W lecie chronimy ją przed silnymi promieniami słońca.

W lecie podlewamy obficie. Ziemia powinna wyschnąć, zanim zostanie ponownie nawodniona. Zimą ograniczamy podlewanie, podając tyle wody, by liście zachowały soczysty wygląd.

W okresie wzrostu, jeśli zachowane są zalecane temperatury, dobrze jest utrzymywać wokół pieprzówki podwyższoną wilgotność. Stawiamy roślinę na tacy z granulkami zatrzymującymi wodę. Dno doniczki nie powinno jednak bezpośrednio stykać się z wodą.

W okresie wzrostu ukorzenione okazy odżywiamy co trzy miesiące, stosując rozcieńczony o połowę nawóz dla roślin liściastych.

Okazy o przerośniętych korzeniach przesadzamy na wiosnę, zanim pokaże się świeży przyrost, do łatwo przepuszczalnego podłoża torfowego. Jeśli system korzeniowy jest niewielki, sadzimy w płaskim naczyniu, nie w doniczce, co zapobiegnie gniciu korzeni.

Pieprzówkę łatwo rozmnożymy z sadzonek liściowych, pobranych w okresie wzrostu. Umieszczamy liść wraz z ogonkiem w szklance z wodą i czekamy na pojawienie się korzeni. Gdy są już widaczne, wsadzamy sadzonkę do ziemi i dobrze podlewamy, aż się przyjmie.

COŚ JEST ŹLE

1) Liście matowieją i bledną.Zbyt silne nasłonecznienie. Przestaw roślinę gdzie oświetlenie jest rozproszone.

2) Liście opadają.Zbyt zimno. Przestaw w cieplejsze miejsce.

3) Podstawy łodyg i części liści czernieją i gniją.Zalanie rośliny. Pozwól ziemi przeschnąć, usuń zgniłe pędy i zasyp siarką miejsca cięcia. W przyszłości pozwól ziemi przeschnąc przed kolejnym podlewaniem.

4) Liście pokryte pęcherzami.Woda stoi w doniczce. Śprawdź, czy roślina nie stoi w wodzie, sprawdź też drenaż w doniczce. Pozwól ziemi przeschnąć, potem podlewaj rzadziej.

5) Liście żółkną, pajęczynka od spodu.Przędziorek. Opryskaj derris, malationem lub insektycydem systemicznym. Zwiększ wilgotność powietrza.

GDY ZAUWAŻYSZ

Szkodniki oraz choroby - Niewiele chorób i szkodników atakuje tę roślinę. 

Nagła utrata liści - w zimie wskazuje na zbyt niskie temperatury. Zalecane minimum to 13°C. W lecie liście mogą opadać przy niedostatecznym poziomie wilgotności.

Podobne prace

Do góry