Ocena brak

Piechotek podgajowy

Autor /Eligiusz Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 1 cm. Średniej wielkości, prawie czarny, z krótkimi pokrywami. Samce za ich pomocą głośno ćwierkotają, natomiast nie mogą latać.

Środowisko: ściółka w lasach liściastych.  

Występowanie: szeroko w Europie.

Liczebność: chociaż jest to gatunek niemal nie znany, to nie jest wcale taki rzadki. Łatwo bowiem przeoczyć jego cichy ćwierkot.

Rozród: w celu zwabienia samicy samiec wydaje 2 tony dźwięków głośny-wabiący i cichy-zalecający się. Jeśli zachęcona nimi samica stanie się gotowa do rozrodu i zbliży się, samiec dotyka ją czułkami i po krótkim czasie dochodzi do kopulacji. Po niej samiec wciska się jeszcze raz pod samicę.

Ze złożonych jaj maleńkie larwy lęgną się jeszcze tego samego roku. Zimują w ściółce liściastej. Zimują również duże larwy i dojrzałe świerszcze, lecz przypuszczalnie nie przeżywają, gdyż na wiosnę spotyka się jedynie małe larwy piechotka podgajowego.

Do góry