Ocena brak

Perełkowiec japoński

Autor /Tomasz Dodano /19.01.2012

Duże drzewo o gęstej, kulistej koronie, gałęziach najpierw zielonych, później szarych, liściach nieparzystopierzastych, żywozielonych. Żółtawe kwiaty są zebrane w szczytowe wiechy na rocznych przyrostach. Owocem jest przewęzisty strąk zawierający 3-4 nasiona. Gatunek ten pochodzi z Azji Wschodniej. Znosi bardzo dobrze klimat europejski i jest często sadzony w parkach lub alejach. Istnieją formy płaczące i formy o fioletowych kwiatach. Drzewo to kwitnie obficie przy końcu lata, ale w Europie nie zawiązuje nasion.

W celach leczniczych zbiera się pączki kwiatowe (Flos Sophorae), czasem liście i korę (Folium, Cortex Sophorae). Ścina się ręcznie całą wiechę, a pączki zrywa się później, gdy zaczynają więdnąć. Suszy się je na siatkach przez 2 godziny w temperaturze 100°C i kończy suszenie na wolnym powietrzu. Pączki mają gorzki smak. Zawierają rutynę (do 20%), która zmniejsza przepuszczalność naczyń włosowatych i której działanie wzmacnia witamina C. Rutynę stosuje przemysł farmaceutyczny do produkcji leków przeciw zaburzeniom krążenia, chorobom nerwowym i stanom zapalnym. Dawkę leku musi określić lekarz.

Okres kwitnienia:

VII-VIII

Zbiór pączków:

VII

Podobne prace

Do góry