Ocena brak

Pelikan brunatny (Pelecanus occidentalis)

Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013

Pelikan brunatny żyje na ciepłych wybrzeżach kontynentu amerykańskiego. Jego liczne kolonie w Peru dają ogromne ilości guana. Pelikan ten różni się od pozostałych pelikanów metodą połowu: lata 10-15 m nad powierzchnią wody, nurkuje ze złożonymi skrzydłami do głębokości 2 m.

Ryby łapie do rozciągliwego worka skórnego pod dziobem. Jak wszystkie pelikany lata dobrze. Gnieździ się na ziemi lub na drzewach. Samica znosi na ogół 2 jaja. Młode wykluwają się po trzydziestu trzech dniach, ślepe i nagie, jak i inne pelikany. Po dwu, trzech miesiącach są już lotne.

Podobne prace

Do góry