Ocena brak

Pasza

Autor /eloMelo Dodano /22.03.2013

Wszystkie produkty lub subst., które mogą być włączone do dawki pokarmowej dlazwierząt ze względu na właściwości odżywcze(np. zielonka, siano, ziarno) bądź stymulującewzrost i wykorzystanie p. (np. drożdże, mocznik,enzymy, hormony, wit., antybiotyki,subst. smakowe). W oparciu o zapotrzebowaniepokarmowe zwierząt p. dzieli się na:

1) bytową – ilość p. niezbędnej do utrzymania sięzwierzęcia przy życiu i pokrycia strat, któreorganizm zwierzęcy ponosi w związku z procesamitrawienia, oddychania, wydzielaniasoków trawiennych, wypromieniowywania ciepła itp.;

2) produkcyjną – zwiększona ilośćp., która jest zużywana przez zwierzęta naokreśloną produkcję (np. mięsa u tuczników,mleka u krów, rozwijającego się płodu, nasieniau rozpłodników) lub pracę.

Ze względu nawłaściwości p. dzielimy na:

1) objętościowesoczyste (zielonki, okopowe, kiszonki, wysłodkiświeże, wywar), zawierające zwykledużo wody, a mniej strawnych skł. pok.;

2) objętościowe suche (siano, słoma, plewy, strąkowiny),zawierające dużo włókna surowego,powodującego obniżenie strawności skł. pok.;

3) treściwe (ziarno, nasiona, śruta, otręby,mączka rybna, makuchy, ekspelery), cechującesię dużą zawartością skł. pok. (ponad 1 jednostkęowsianą w 1 kg suchej masy);

4) mineralne(mączki kostne, kreda szlamowa, sólkuchenna), zawierające składniki miner. niezbędnedo prawidłowego funkcjonowania organizmu;

5) specjalne, o działaniu swoistym,np. dietetycznym (serwatka, tran, świeża krew)lub inne pasze, takie jak muchy, dżdżownice,pędraki.

Systematyka wprowadzana do tabel wartości pokarmowej p. jest niekiedy podporządkowywana wymaganiom komputeryzacji obliczeń dawek pokarmowych.

Wartość pokarmowa p. zależy od następujących czynników:

1) zawartości białka ogólnego (lubstrawnego);

2) zawartości energii, która zależygł. od ilości tłuszczów, białek, węglowodanówi ich strawności;

3) ilości i rodzaju zawartychw paszy składników miner.;

4) ilości i rodzajuwitamin.

O przydatności p. decyduje jej składchem., strawność i przyswajalność skł. pok.Wartość pokarmową p. wyraża się w jednostkach pokarmowych.

Podobne prace

Do góry