Ocena brak

Pasternak zwyczajny

Autor /Tymon Dodano /13.01.2012

Wygląd: Roślina dwuletnia, o wysokości 60-100 cm, mniej lub bardziej owłosiona, z wybitnym zapachem marchwi. Korzeń jest białawy, w kształcie buraka. Łodyga prosto wzniesiona, w górnej części rozgałęziona, najwyższe gałęzie okółkowe lub naprzeciwległe, kanciaste, bruzdkowane lub delikatnie żłobkowane i miękko kosmato owłosione. Liście skrętoległe błyszczą z wierzchu i zwykle są pojedynczo pierzaste.

Poszczególne odcinki - w 3-7 parach z jednym, często trójwrębnym, odcinkiem końcowym - są jajowate do podługowatych, na brzegu nieregularnie karbowane. Ogonki liściowe delikatne, niewyraźne krótkie u najwyższych liści. Lśniąco żółte kwiaty zebrane są w dość płaskie baldachy złożone, średniej wielkości, z 5-12 promieniami nierównej długości, baldach szczytowy jest często większy od przerastających go baldachów bocznych. Listki pokryv i pokrywek odpadają. Kwiaty małe, pięciokrotn obupłciowe, ale zwłaszcza w baldachach bocz nych, częściej wyłącznie męskie. Zalążnia doi na. Owoc szerokoeliptyczny i silnie ściśnięty, o długości 5-7 mm, z szerokimi skrzydełkamiJ  

Siedlisko: Łąki, przydroża, rowy, wysypiska; szczególnie chętnie na suchych do umiarko wanie wilgotnych glebach gliniastych.

Rozmieszczenie: W całej Europie z wyjątkiej obszarów arktycznych; na północy przeważni! jako roślina uprawna.

Okres kwitnienia: Od czerwca do września.

Zastosowanie: Grube mięsiste korzenie są od starożytności uznane za jadalne. Przeważn używane są korzenie roślin jednorocznych, zbi rane jesienią i wczesną zimą. Smakiem przyp minają marchew, są jednak bardziej słodka* przyrządza się je tak jak marchew. Świeży! korzeni i młodych pędów używa się jako pfz prawy. Gorzki smak korzeni można złagodź przez obgotowanie w osolonej wodzie. Wartość odżywcza pasternaku jest większa niż march.

Podobne prace

Do góry