Ocena brak

Pałątka południowa

Autor /Natan Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 4,5 cm, rozpiętość skrzydeł około 6 cm. Obie płci ubarwione jednakowo: wierzch ciała zielony z metalicznym połyskiem, bez woskowatego nalotu.  

Środowisko: wody stojące i wolno płynące o brzegach porośniętych krzewami i drzewami, których gałęzie zwieszają się nad powierzchnią wody.

Występowanie: gatunek ciepłolubny, pospolitsza w południowej Europie, w środkowej rzadsza, w północnej nie występuje; ponadto Azja Mniejsza, Bliski Wschód, północna Afryka.

Liczebność: w miejscach odpowiednich do rozrodu często tworzy duże zgrupowania.

Rozród: samica składa jaja w szczeliny kory wystających nad wodą gałęzi. Larwy wylęgają się wiosną i spadają do wody.

Pokarm: larwy żywią się drobnymi wodnymi zwierzętami, dorosłe pałątki polują najchętniej na małe muchówki.

Podobne prace

Do góry