Ocena brak

Owies zwyczajny

Autor /Florenty909 Dodano /13.01.2012

Wygląd: Jednoroczna trawa wiechowata, 60-150 cm wysokości, z prosto wzniesionym, pustym źdźbtem. Liście równo-wąskolancetowate, u nasady bez uszek (tym różni się od żyta, jęczmienia i pszenicy), języczek liściowy krótki z trójkątnie zaostrzonymi ząbkami. Kwiaty zwykle skupione po 2-4 w kioskach, które razem tworzą luźną wielostronną wiechę z odstającymi gałązkami.  

Siedlisko: Uprawiany na polach; w Alpach do wysokości 1800 m n.p.m.; w Polsce w górach do 1000 m n.p.m.

Rozmieszczenie: Pierwotnie występował dziko w południowo-zachodniej Azji i na Bałkanach. Dzisiaj uprawiany w całej Europie Środkowej i Północnej aż po środkową Skandynawię, głównie między 45 a 65 równoleżnikiem. W Niemczech i w Polsce rozpowszechnione zboże spożywcze i pastewne, często także dziczejące.

Okres kwitnienia: Czerwiec i lipiec.

Uwagi ogólne: Znany już od starożytności.

Substancje zawarte w roślinie: Ziarno owsa (Fructus) zawiera: skrobię, biologicznie wyso-kowartościowe białka, witaminę B, saponiny o działaniu bakteriobójczym; słoma owsiana (Stramentum): krzemionkę, cukier, wapń, pektyny, woski.

Zastosowanie i działanie: Ziarno owsa: łagodny środek uspokajający; tworzy ochronny śluz przy nieżytach żołądka; wzmacniający podczas rekonwalescencji. Uwaga: niebezpieczeństwo biegunki; diabetycy: kwasica. Słoma owsiana: dodatek do kąpieli przy różnych chorobach skóry (według Sebastiana Kneippa).

Przyrządzanie i zastosowanie: Ziarno owsa: homeopatyczna esencja; niełuskane płatki owsiane jako środek spożywczy. Słoma owsiana: 500-1000 g słomy owsianej (Stramentum Avenae) gotować przez 30 min w 301 wody i wlać do kąpieli. WLH: Avena sativa (świeża, kwitnąca roślina); spagyrik.

Termin zbioru: Od lipca do września.

Podobne prace

Do góry