Ocena brak

Ostrygojad (Haematopus ostralegus)

Autor /NDyzma Dodano /10.05.2013

Ostrogojad należy do większych siewkowych. Opatrzony jest d/iobem mocnym, choć wąskim. Żyje na wybrzeżach morskich Europy i Azji.

Jak wiele gatunków litoralnych również ostrygojad jest w swej aktywności uzależniony od rytmu dobowego pływów, nie zaś od dobowych zmian oświetlenia. Żywi się głównie małżami, których muszle albo rozbija, albo otwiera, przecinając mięśnie je zwierające lub wreszcie wciskając dziób między dwie połówki i rozdzielając je kołowymi ruchami szyi i dzioba.

Wnętrze dzioba jest opatrzone rogowymi wyrostkami, które zapobiegają wyślizgnięciu się ofiary. Z racji tak specyficznego sposobu żerowania, gatunek ten karmi pisklęta, które muszli otwierać nie umieją. Jest to zachowanie wyjątkowe wśród siewkowych.

Podobne prace

Do góry