Ocena brak

Ostrokrywka

Autor /Filip Dodano /29.01.2012

Wygląd: dług. 1,5-3 cm. Ubarwienie tej kózki jest szczególnie zmienne - może być pokryta podłużnymi paskami, czerwonawa, a nawet całkowicie czarna. Budowa krępa, pokrywy zwężają się ku tyłowi. Chrząszcz aktywny w ciągu dnia. Ś.: brzegi lasów, prześwietlenia i przyleśne kwietne łąki.

Występowanie: gatunek eurosyberyjski, w Europie w jej północnej i środkowej części oraz na południowych stokach Pirenejów, Alp, Karpat Południowych i Starej Płaniny. W Polsce ma rozerwany zasięg - brak go w środkowej nizinnej części kraju (poza Puszczą Białowieską).

Liczebność: spotykany dość rzadko, pojedynczo.

Rozród: pojaw postaci dojrzałych od maja do sierpnia, Samica składa jaja do gleby. Larwy wygryzają chodniki w murszejącym drewnie podziemnej części pniaków świerkowych i sosnowych

Pokarm: chrząszcze zjadają pyłek i spijają nektar kwiatów z rodziny astrowatych, larwy żywią się drewnem.

Do góry