Ocena brak

Osa rudawa

Autor /Nikodem090 Dodano /30.01.2012

Wygląd: długość 1-2 cm. Najlepszą cechą ropoznawczą osy rudawej jest czerwonawe zabarwienie nasadowej części odwłoka, który poza tym ma zwykły dla os czarno-żółty rysunek.

Środowisko: łąki, suche murawy, nasłonecznione stoki.

Występowanie: większa część Europy, zachodnia Syberia, Ameryka Północna.  

Liczebność: pospolita, nierzadka.

Rozród: samica wygrzebuje na końcu ziemnego chodnika małą jamkę, w której buduje pierwsze komórki późniejszego gniazda. Po kilku tygodniach nowo wylęgnięte robotnice mogą już przejąć wszelkie prace. Zakładają one złożone z 3-5 plastrów i kilkuset komórek gniazdo, które osiąga wielkość pięści. Takim gniazdom zagrażają różne niebezpieczeństwa.

Czasem dostają się do nich pasożyty żywiące się larwami. Niekiedy odkrywają je trzmielojady, które za pomocą swoich długich nóg wygrzebują je z ziemi, aby wyciągnąć z nich plastry i następnie zjeść znajdujące się w nich larwy. Ptakom tym ukłucia os nie szkodzą.

Podobne prace

Do góry