Ocena brak

Orzeł przedni (Aquila chrysaetos)

Autor /NDyzma Dodano /09.05.2013

Jest to najlepiej znany gatunek ptaków drapieżnych. Rozpiętość jego skrzydeł wynosi 2 m, masa 3-4 kg.

Zasiedla Europę, Azję, Amerykę Północną i północną Afrykę. Mimo że jako symbol siły i szlachetności widnieje na tarczach herbowych licznych rodzin i krajów, jest w wielu okolicach prześladowany, a w innych wyginął zupełnie, w dodatku tempo jego rozrodu jest niskie.

Każda para wychowuje tylko jedno młode, które zaczyna się rozmnażać dopiero po 5 latach. Orzeł królewski żywi się głównie świstakami i innymi ssakami. Na ptaki poluje tylko przy okazji.

Podobne prace

Do góry