Ocena brak

Orzechówka

Autor /Letki Dodano /31.01.2012

Orzechówka jest ptakiem wielkości małego go­łębia. Jest w Polsce stosunkowo rzadkim ptakiem lęgowym i występuje głównie w górach oraz na północnym wschodzie kraju, natomiast dwa pozo­stałe gatunki żyją przede wszystkim w górach południowej Europy. Jej ciemnobrązowe pióra pokryte są małymi, białymi, kroplowatymi plam­kami. Ptaki z Finlandii i północnej Szwecji mają zwyczaj robienia zapasów na zimę.
W sierpniu, gdy dojrzewają Orzechy, orzechówki zagrzebują je w ziemi, zabezpieczając przed zje­dzeniem przez inne zwierzęta. Później w zimie śnieg całkowicie pokrywa ziemię, jednak orze­chówki potrafią odnaleźć większość ukrytych przez siebie zapasów.
Ornitolodzy prowadzący obserwacje zachowa­nia orzechówek odkryli, że z 351 miejsc, w któ­rych ptaki ukryły orzechy, 301 miejsc, czyli 86 pro­cent, zostało odnalezionych. Orzechówkom nie przeszkodziła nawet gruba warstwa śniegu. Jest to kolejny dowód inteligencji krukowatych.

Do góry