Ocena brak

Opis witamin z gr.B

Autor /pirat001 Dodano /08.02.2011

WIT B1(tiamina):Źródła:drożdże piwne,mięso,chleb pełnoziarnisty,mąka&ziarno soi,płatki owsiane,mleko w proszku,groch,kalafior,kasza jaglana.

Wł:wrażliwa na alkalia&gotowanie.

Rola w org:udział w przemianie węglowodanów,warunkuje prawidłowy stan włókien nerwowych.

Obj.niedob:brak łaknienia,nerwowość,łatwe męczenie się,beri-beri.

WIT B2(ryboflawina):Źr:mleko,mleko w proszku,drożdże piwne&piekarskie,mięso,ryby,ser biały,mąka&ziarna soi.

Wł:wrażliwa na alkalia& światło.

Rola w org.:warunkuje prawidłowy przebieg procesów utleniania i redukcji.

Obj.niedob:zapalenie kącików ust,czerwienienie warg&języka,zmiany łojotokowe skóry,światłowstręt,wrastanie naczyń krwionośnych do rogówki oka.

WIT B6(pirydo-ksyna):Źródła:drożdże piwne,suszone warzywa,produkty zbożowe,ryby,mięso,jaja, ziemniaki,kapusa,marchew,ziarna fasoli,groch suchy.

Wł:wrażliwa na promienieUV, środki utleniające.Rola:bierze udział w przemianie białkowej,procesy krwiotwórcze.

Obj.niedoboru:łojotokowe zapalenie skóry,stany zapalne języka,spojówek,kącików ust,pieczenie dłoni&stóp,zmiany w szpiku.

WIT B7(H)(biotyna):Źr:wątroba, drożdże żółtko,grzyby,groch suszony,kalafior,szpinak,mleko.

Wł:mało wrażliwa; unieczyn-niana ptrzez awidunę z surowych jaj.

Rola:czynnik wzrostu,potrzebna w przemianie białkowej.

Obj.niedob.:niszczenie się naskórka,zmiany łojotokowe skóry.

WIT B3 (PP)(niacyna):Źr:pełnoziarnise przetwory zbożowe,drożdże piwne&piekarskie, mięso,drób,otręby,szynka,ryby.

Wł.:mało wrażliwa na czynn.zewn.

Rola.:skł.grupy czynnej enzymu biorącego udział w procesach oksydoredukcyjnych.

Obj. niedob.: neurastenia,drażliwość,osłabienie,brak łaknienia,pelagra.

WIT B12(kobalamina): Źr:wątroba,nerki,mleko,ryby,śledzie,żółtko,mięso wołowe&baranie.

Wł.:wrażliwa na tlen.

Rola:warunkuje prawidłowy rozwój erytrocytów.

Obj.niedob.:niedokrwistość, zmiany zapalne języka,zmiany degeneracyjne w ukł.nerwowym.

WIT C (kw.askorbi- nowy):Źr:porzeczki,truskawki,poziomki,maliny,pomarańcze,cytryny,jagody czarne, agrest,kapusta,papryka,pomidory,kalafior.

Wł:wrażliwa na tlen,alkalia,gotowanie. Rola:czynna w procesach oksydoredukcyjnych,warunkuje syntezę włókien tkanki łącznej,czynnik odpornościowy,odtruwający,aktywuje działanie enzymów.

Obj. niedob:opóźnione gojenie się ran,przekrw. blizn,szybkie męczenie się, szkorbut.

Podobne prace

Do góry