Ocena brak

Omów najważniejsze wady w żywieniu o charakterze jakościowym i ilościowym

Autor /Eric Dodano /29.08.2011

Do najważniejszych wad w żywieniu o charakterze jakościowym należą:

- niskie upowszechnianie karmienia piersią dzieci w pierwszym roku życia;

- nieregularne spożywanie posiłków;

- zjadanie ich w pośpiechu i stanach dyskomfortu emocjonalnego;

- niewłaściwa temperatura zjadanych potraw;

- spożywanie żywności zanieczyszczonej substancjami szkodliwymi dla zdrowia bądź zakażonej patogenami.

Nadkonsumpcja sprowadza się do spożywania większej ilości pożywienia aniżeli wynika to z fizjologicznego zapotrzebowania organizmu. Dotyczy to szczególnie:

- zbyt dużej ilości energii pobieranej z pożywieniem,

- zbyt wysokiej ilości zawartej w pożywieniu energii pochodzącej z tłuszczów;

- nadmiaru tłuszczów zwierzęcych o wysokiej ilości tłuszczów nasyconych, przy zbyt niskiej ilości w racjach pokarmowych tłuszczów roślinnych, zawierających jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Towarzyszy temu zazwyczaj wysoka zawartość cholesterolu w pożywieniu oraz nadmiar łatwo przyswajalnych cukrów prostych i chlorku sodu. Wyżej podane wady w żywieniu sprzyjają przede wszystkim powstawaniu:

- miażdżycy, a na jej podłożu choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia serca, nadciśnienia oraz udarów;

- otyłości;

- cukrzycy;

- niektórych rodzajów nowotworów,

- próchnicy zębów.

Również nie mniej liczne są wady w żywieniu na tle zbyt niskiej zawartości niektórych składników w pożywieniu. Należy tu wymienić zbyt niska ilość:

- jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, przy zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych, głównie wśród osób dorosłych,

- błonnika pokarmowego,

- jodu, żelaza, wapnia,

- niektórych witamin, głównie C,

- energii i białka w racjach pokarmowych głównie dzieci ze środowisk społecznie zaniedbanych.

Do góry