Ocena brak

Oliwka europejska

Autor /Honorat1234567 Dodano /13.01.2012

Wygląd: Wiecznie zielone drzewo, o wysokości 2-10 m, z sękatym, zwykle pokręconym i krzywym pniem i delikatną, słabo wykształconą koroną. Gałązki szare z lancetowatymi, całobrzegimi liśćmi, które z wierzchu są ciemnozielone, a spodem - srebrzysto błyszczące i osiągają długość 4-10 centymetrów. Korona kwiatu biaława, zrośnięta, z 4 rozchylonymi owalnymi łatkami i 2 wystającymi pręcikami; kwiaty zebrane w małe, wzniesione kłębki. Owoc jajowaty, mięsisty, zielony do czarnego, z jedną pestką; owoce wielkości mirabelki.

Siedlisko: Rośnie głównie w zaroślach typu makia, na glebach suchych, kamienistych, gdzie występuje także forma dzika z pniem rozgałęziającym się od nasady (krzewiasto), mniejszymi owocami i okrągławymi, o połowę mniejszymi liśćmi. Bywa nazywana oleastrem.

Oliwka często jest sadzona. Już w starożytności była najważniejszym drzewem uprawnym południowej Europy. Spotyka się ją do wysokości 600-800 m n.p.m.

Rozmieszczenie: W całym obszarze śródziemnomorskim, gdzie oliwka jest powszechnie uważana za roślinę wskaźnikową klimatu śródziemnomorskiego.  

Okres kwitnienia: Maj i czerwiec.

Rozmnażanie: Za pomocą nasion. Zapylana jest przez różne gatunki owadów, przy czym tylko jedna z dwóch komór zalążni tworzy oliwkę. Uprawianą oliwkę rozmnaża się bezpłciowo za pomocą odrostów i sadzonek.

Owoce: Konserwowane w soli i w occie oliwki są spożywane w południowej Europie do wielu dań. Głównie jednak pozyskuje się z nich oliwę, której zawartość w dojrzałych owocach wynosi do 50 procent.

Podobne prace

Do góry